10/27/15

QUÈ HA DE CANVIAR EN EDUCACIÓ PERQUÈ CANVIÏ ALGUNA COSA

L'ensenyament està constituït per diferents elements que combinats d'una manera o una altra fan que els resultats siguin millors o pitjors. Aquest és un problema antic i, fins ara, mal resolt.


La meva opinió és que un d'aquests elements bàsics per a millorar l'ensenyament és el currículum.
Al respecte, cada una de les lleis educatives del nostre país ha proposat canvis pot substancials, la majoria sols eren canvis de nom. Els canvis s'experimentaven i ben aviat es deixaven de banda per inútils.


Per anar al bessó de l'assumpte obviarem repassar tot allò que s'ha proposat i canviat en els darrers anys. El resultats dels alumnes no han variat massa.
La meva idea és que el currículum escolar ha de canviar-se de cap a peus. Ha de canviar tant que al final ha de semblar que són una altra cosa i fins i tot haurien de rebre un altre nom.
La primera cosa que canviaria són les àrees. Les àrees tal com ara estan dividides no serveixen. La concepció actual és equivocada. Parteix de la universitat i va baixant per etapes que conserven la seva mateixa estructura. És com per fer veure que tothom ha d'aspirar a ser universitari i que per arribar-hi ha de conèixer totes les àrees del coneixement existent.

També ha de canviar la metodologia. S’ha de treballar per projectes que integrin el coneixement i l’aprenentatge. Treballar és aprendre. 

Una bona base del canvi curricular en profunditat és la proposta europea de que l’alumnat treballi i obtengui, en primer lloc, les competències bàsiques. És un projecte que ja ve d’enrere però sembla que pocs li fan cas. Perquè Europa no protesti se’ls ha enganat posant-les afegides com annex al currículum. Tret d’això no s’ha fet res. I així estam. Les avaluacions, tant nacionals com internacionals, tenen com a marc les competències bàsiques i aquí seguim dissenyant, programant, ensenyant i aprenent els continguts per matèries o àrees.

Així no és estrany que els resultats siguin els que són: desastrosos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.

LES NIMFES

Les nimfes són divinitats de la natura de la mitologia grega i la mitologia romana venerades com a genis femenins de les fonts, dels mar...